Keresés
-18O
Budapest
2020.11.28., szombat (Stefánia)

Jön az újabb tanártüntetés?

Helstáb Laura- 2016.05.06. 11:12
485
A június 5-i pedagógusnapra újabb demonstrációt tervez a Tanítanék Mozgalom.

Ezúttal főleg az oktatás tervezett átalakítása lesz a tiltakozás tárgya: a kormány azt találta ki a problémák megoldására, hogy Kliket átalakítják, és az önkormányzati iskolákat több, önálló költségvetésű menedzsmentközpont alá rendelik. Új alaptantervet is készítenének, több mozgásteret adva a pedagógusoknak a leadott anyagban, ez 2018-tól lépne életbe. Pár iskolát még mindig az önkormányzat tart fenn, na ennek vége, most mindent az államnak adnak majd, hogy egységesen működhessen a rendszer. A tervek szerint 60-70 iskola fog egy ilyen menedzsmentközpont alá tartozni, amelyek függetlenül működnek, ezzel kevesebb lépcsőn kell majd átfuttatni az iskolai döntéseket, de még így is marad valamilyen szintű központosítás.

Ez az, ami nem tetszik a tanároknak a tervekben, Pukli István Pilz Olivérrel és Törley Katalinnal, a Tanítanék Mozgalom képviselőjével hétfőn nyílt levelet írt Pölöskei Gáborné Klik-elnöknek, Lázár Jánosnak és Palkovics László oktatási államtitkárnak. Ebben kifejtik, hogy az iskolák totális államosítása nem megoldás, mert a Klik alatt bebizonyosodott, hogy "az állam nem jó gazdája az iskoláknak". Azt is kifogásolják továbbá, hogy két év alatt akarnak új alaptantervet készíteni, ennyi idős szerintük nem elég erre. Végül a tankönyvpiac felszabadításáról írtak, ami a kormány szerint szükségtelen, a kötelező könyvek azonban rendszeresen megbuknak, tele vannak hibával.

Így azt tervezik, hogy június 5-én, vasárnap a március 15-höz hasonlóan újra utcára vonulnak tüntetni, mert az eddigiekkel, bár eredményt hoztak, még mindig nem azt érték el, amit szerettek volna.

Hozzászólások