Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Idén is lesz gasztro-utca magyar ízekkel augusztus 20-án

Offmedia/MTI- 2016.08.12. 12:32
1088
Meg lehet majd kóstolni az ország tortáját is.

Az ország tortája
Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Idén is megnyitják a Magyar Ízek Utcáját a nemzeti ünnep alkalmából augusztus 20-21-én a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között.

A rendezvényen a látogatók megkóstolhatják az ország terményeiből készített finomságokat, Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját, valamint 2016 Szent István napi kenyerét is - mondta el a gasztrorendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Borbás Marcsi, a Magyar Ízek Utcájának háziasszonya.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el - közölte Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője.

Az év cukormentes tortája az Áfonya hercegnő tortája lett.

Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, szeletenként 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrát van benne. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette.

Az ország cukormentes tortája
Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Az egészségükre odafigyelők az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik testösszetételüket és vércukorszintjüket a Várkert Bazárnál, a gyerekeket meglepetéssel várják. Az alapítvány idén is meghirdeti háziversenyét nem szakképzett cukrászok részére, a pályamunkákat október 3-ig kérik beküldeni.

A tortákat augusztus 20-tól lehet megkóstolni Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, amely idén a versengés helyett az összefogás jegyében készült.

A Szent István napi kenyér 2016-ban kerek formájú, új búzából készült kovászos technológiával, hagyományos módon és hagyományos alapanyagokból.

A kenyér megkapta a Magyar Pékség Védjegyet is, amely garantálja, hogy biztonságos és egészséges körülmények között készült sütőipari termékről van szó. A rendezvényen a Védjegy program alatt működő pékségek kínálják minőségi termékeiket, a színpadon bemutatják a kovász készítését és a Magyar Pékválogatottat munka közben.

A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító őstermelő lesz jelen lekvárokkal, gyógynövény-készítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.

A kétnapos eseményen fellép mások mellett a Buborék együttes, a Supernem, a Petruska, valamint az Anna and the Barbies.

Hozzászólások