Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Hatalmas tömeg vonult Budapesten az Élet menetén

Helstáb Laura- 2016.04.17. 19:13
498
A holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten az Élet menetén.

Forrás:MTI/Kovács Tamás

Tizennegyedszer rendezték meg az Élet menetét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. Több ezren vonultak a Dohány utcai zsinagógától a Szent István Bazlikához vasárnap délután, hogy felekezeti és politikai hovatartozásra tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt, és hitet tegyenek a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett.

A zsinagóga előtti teret megtöltő tömeget Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész köszöntötte. Bandi László arról beszélt, hogy a 14. alkalommal megszervezett Élet menete megmutatja, hogy egyedül a szabadság, a "felnőtt emberek saját akaratán nyugvó belátás" teremtheti meg azt a megnyugvást, békességet, amelyre Magyarországon a zsidó és keresztény emberek egyaránt vágynak. Ezt a szabadságot jelenti, hogy van holokauszt emléknapunk, ami nem egy kipipálandó protokollesemény, hanem az őszinte visszaemlékezés és az elgondolkodás napja - fogalmazott.

Sok minden történt és történik, hogy kölcsönösen belássuk, "bármelyik porcikánkat éri seb, az az egész közösségnek fáj, és kár versenyezni, hogy kinek melyik fáj jobban" - mondta. Szavai szerint az alapítvány 14 éve dolgozik azért, hogy hidak épüljenek szomszéd és szomszéd között, hogy hegedjenek a mély sebek. "Azért dolgozunk, hogy visszautasítsunk mindenféle rasszizmust és kirekesztést, mert mi megpróbáltuk megtanulni a holokauszt leckéjét: egy pofonból, egy rosszízű megjegyzésből is kialakulhat a tragédia" - mondta Bandi László.

Forrás:MTI/Kovács Tamás

Hegedűs D. Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol kevés a tudás, az ismeret, ott nagy a sodródás és a szellemi kiszolgáltatottság veszélye, ez pedig bizonytalanságot, szorongást szül, ami agresszívvá, intoleránssá tesz mások nézeteivel, származásával, vallásával, bőrszínével szemben. Aki tudatlan, az szorong és fél, ezért üt mindent, ami más - fogalmazott.

A rendezvény fő szónoka idén a márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője. A bazilika előtt beszédet mondott Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete.

(MTI nyomán)

Hozzászólások