Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Hamarosan újra lehet körvasút Budapesten

Helstáb Laura- 2016.05.23. 11:14
492
Újraindulhat a személyszállítás az elővárosi vasútvonalakat összekötő körvasúton.

A körvasutat az elmúlt hatvan évben leginkább teherszállításra használták, azonban most a Nyugati pályaudvar tehermentesítése céljából újraindulhat rajta a személyszállítás. Elsőként az esztergomi és a kelebiai vonalak között, majd Pilisvörösvár és Soroksár, illetve Kunszentmiklós–Tass állomások között állnának üzembe a személyszállító vonatok - írja a MÁV információira hivatkozva a Világgazdaság.

Az ehhez szükséges megállók 6-7 milliárd forintból épülhetnének meg Pestújhelyen, Rákosfalván és Újpalotán, a tervek szerint 2018-ban kezdődhet a kivitelezés. A helyszínekről a MÁV már egyeztetett a BKK-val, a körvasút kapcsolódni fog a budapesti tömegközlekedéshez is.

A körvasút üzembe helyezése a korábban kidolgozott S-Bahn koncepció része, mely a fővárosi tömegközlekedés egy részét a vasútra terelné át úgy, hogy összeköti az elővárosi vasútvonalakat, ezzel tehermentesítve a főpályaudvarokat is.

A budapesti körvasutak a 19. században épültek ki, és a II. világháború végéig személyszállításra is használták őket, az utóbbi hatvan évben azonban tehervonatok és nemzetközi járatok közlekedtek csak rajta. A körvasút budai részén megy a szentendrei HÉV és a villamosok.

Hozzászólások