Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)

Formabontó művészek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Helstáb Laura- 2016.03.05. 11:26
494
Idén április 8. és 24. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, mely számtalan zenei és kulturális programmal várja az érdeklődőket.

"Határsértő" művészekkel, formabontó produkciókkal találkozhatnak a látogatók a 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválon: a közönség hallhat kortárssal házasított Brandenburgi versenyeket, a milánói Scala zenekarának Mahler-Mozart-műsorát, vagy épp Horváth Kornél, Lantos Zoltán és a kínai szájorgonista, Vu Vej koncertjét. Ezen kívül idén is ott lesz a fesztiválon az "egyszemélyes osztrák ütőegyüttes", Martin Grubinger is.

A dzsesszzongoristaként és klasszikus mesterművek műfajforgató átdolgozójaként is egyaránt ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén meglepő projekttel állt elő. A Svéd Kamarazenekarral közös Brandenburg-projektben az európai zene egyik mérföldkövét, Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával, ez a produkció hallható április 13-án a Zeneakadémia nagytermében.

A milánói Scala zenekara a mahleri repertoár egyik csúcsteljesítményét, az V. szimfóniát szólaltatja meg egy Mozart-mű, a g-moll szimfónia (K. 550) társaságában. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adandó április 14-i koncerten a zenekar élén a karizmatikus koreai dirigens, Mjung-vun Csung áll majd, akit az egyik legjelentősebb távol-keleti karmesterként tartanak számon. Mjung-vun Csung elismertségét jelzi, hogy lemezfelvételre csábította a dél-koreai fővárosba az egyik legtekintélyesebb német kiadót. A dirigens csaknem egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt - tavalyi, váratlan lemondásáig - sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.

Az idei tavaszi fesztiválra visszatér Budapestre az ütőhangszeres virtuóz, Martin Grubinger, aki április 24-én a nemrég Ennio Morriconéval turnézó debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa társaságában adja elő a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó koncert műsorán a neves török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.

A legendás Trio Stendhal egykori tagja, a különleges és egyedi technikájának köszönhetően ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Vu Vejjel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre - egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk - nem is beszélve a kínai szájorgonáról - igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.

Az Operaház is több produkcióval készül a fesztiválra: a Kínai Nemzeti Opera a Turandot című darabot adja elő az Erkel Színházban, a Müpába a Yabin Studio érkezik, valamint Ramón Vargast is láthatjuk a Purcell Kórus és Orfeo Zenekarral, Vashegyi György vezényletével. A Zeneakadémian a 17. század egyik legnépszerűbb operája, Antonio Cesti Oronteája lesz látható, de Csajkovszkij romantikus szerelmi drámáját, a Pikk dámát is megnézhetik az érdeklődők az Operaházban, világhírű tenorral a főszerepben.

A kínai kultúra jegyében divatbemutató is várja az érdeklődőket: április 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett divatnapon a tradicionális viseletek újragondolásán át a mai modern öltözködésig ismerkedhetünk a kínai divattal, valamint a magyar divattervező, Katti Zoób Kína ihlette munkáival.

A fesztivál részletes programja elérhető itt.

Hozzászólások