Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

Folyik a csapból a víz. Te elzárnád?

Offmedia- 2016.11.18. 10:57
1885
Vajon hányan mennek el az utcán egy folyó csap mellett, anélkül, hogy elzárnák azt? És vajon mennyi víz folyik el addig, amíg olyan ember nem jár arra, aki elég felelősségtudatos, és el is zárja a csapot? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából egy néhány órára kitelepített kúttal a Nyugati téren.


Bele sem gondolunk, mennyi vizet használunk el egy-egy nap során. És nemcsak a mindennapi fogyasztásra kell gondolni, amely a főzéshez, tisztálkodáshoz, öntözéshez szükséges. Például a pólóhoz, amit viselünk, 2700 liter vízre van szükség, a farmerünk 8000 liter vízbe került. Egy darab tojáshoz 20 liter víz szükséges, amíg el nem fogyasztjuk. Sokaknak azonban még ennyi sem jut, hiszen több mint 1 milliárd ember él a Földön egészséges ivóvízhez való hozzáférés nélkül. Figyelembe véve az egyre növekvő vízigényünket és a Föld véges vízkészletét, a tudatos vízfogyasztás a közeljövő egyik legnagyobb kihívása.

A folyó csap installációval és akcióval  arra tettek kísérletet a szervezők, hogy felmérjék, mennyire vagyunk tudatosak mindennapi vízhasználatunk során. Sokszor nem csak az természetes számunkra, hogy kiváló minőségű, tiszta vizet ihatunk, hanem az is, hogy bárhol, bármikor és bármennyi elérhető. A Nyugati térre kihelyezett folyamatosan folyó csap mellett több mint ezren mentek el a mintegy 5 órán át tartó kísérlet ideje alatt. Ebből 43-an zárták el azt – azaz minden 24. ember figyelt fel a pazarlásra. Többen megálltak, visszanéztek, nem tudták eldönteni, hogy elzárják-e csapot vagy sem, de végül továbbmentek. Volt, aki ivott is belőle, de aztán mégis hagyta tovább folyni a vizet. A kísérletből kiderült, hogy az idősebbek víztudatosabbak, mint a fiatalok – azok közül, akik elzárták a csapot, 60% a 60 évesnél idősebb korosztályból került ki. De volt olyan turista, kismama, diák és üzletember is, aki nem bírta tétlenül nézni, hogy folyik a víz.


A környezetükre odafigyelő járókelőket apró ajándékkal jutalmazták meg a szervezők, az installációra szerelt monitoron pedig egy kizöldülő fa jelezte, ha valaki odafigyelt a környezetére és elzárta a csapot.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben szervezett eseményre, illetve a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. A Világtalálkozóra eddig már közel 1600 fő regisztrált a világ 111 országából.

A konferenciára meghívást kaptak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények illetve más szakmai nemzetközi intézmények, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői. Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilszférával. Az esemény további célja, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és a Párizsi Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását és segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.

Hozzászólások