Keresés
-18O
Budapest
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

Fogyatékkal az '56-os forradalomban

MTI- 2016.10.21. 15:17
970
Az 1956-os forradalom fogyatékkal élő résztvevőit mutatja be a Ha lehull a két kezünk is... címmel pénteken, a Nem Adom Fel Café & Bárban nyílt fotókiállítás.
A tárlat azoknak az embereknek állít emléket, akik fogyatékkal élőként vállaltak szerepet a szabadságharcban, annak ellenére, hogy a kor meglehetősen kirekesztő volt a sérült emberekkel szemben - olvasható a szervezők közleményében.

A sérült emberek forradalomban betöltött szerepe mellett a válogatás bemutatja a kor egészségügyi helyzetét és sajátosságait is. A kiállítás alapjául Harcsa Borbála történész, politológus, valamint a Nem Adom Fel Alapítvány Ha lehull a két kezünk is... című közös tanulmánya szolgált.

Forrás:Facebook/Nem adom fel
A történész a tárlat megnyitóján elmondta, hogy a fogyatékkal élő emberek az 1950-es években elszeparáltan, a többségi társadalomtól elzártan éltek, de a szabadságharcban méltó helytállásuk megkérdőjelezhetetlen volt. Kiemelkedő volt például a forradalom emblematikus sérült szereplője, Mesz János, közismert nevén Falábú Jancsi, aki annak ellenére, hogy balesetben elveszítette lábát, a Corvin közi harcok tűzparancsnoka és ágyúkezelőjeként sikeres harcokat vezetett a szovjet páncélosok ellen.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával a Magyar Szabadság Éve programsorozat keretében megvalósult tárlat november 30-ig látható a kávézóban, utána pedig vándorkiállításként 2017. márciusáig több budapesti oktatási helyszínen is megtekinthető lesz.

Hozzászólások