Keresés
-18O
Budapest
2020.11.29., vasárnap (Taksony)

Felújították a "Gyűjtő" konyháját

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.22. 16:51
351
333 millió forintból újult meg a Budapesti Fegyház és Börtön, közismert nevén a "Gyűjtő" konyhája, ahonnan naponta kétezer embert tudnak ellátni, és amelynek kialakításába, illetve jövőbeni működtetésébe is bevonják a fogvatartottakat.

Forrás:Koszticsák Szilárd/MTI

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a keddi átadási ünnepségen hangsúlyozta: a két, PPP-beruházásban épült börtönön kívül most már valamennyi intézetükben a szervezet működteti a konyhát, nem külső vállalkozásokkal oldják meg, mint korábban. Felidézte: kormányzati elvárás volt a büntetés-végrehajtással szemben, hogy minél inkább belső ellátásban megtermelt élelmiszer-alapanyagok felhasználásával oldják meg a fogvatartottak élelmezését, és az is, hogy növeljék a foglalkoztatásukat. A beruházással mindkét elvárásnak megfelelnek, az új, 1250 négyzetméteres konyhaüzemben mintegy 50 fogvatartottnak ad munkát, és konyhai kisegítő képzést is szerveztek nekik.

Széles Gábor, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka felidézte: a beruházásra nyílt közbeszerzési eljárást írtak ki, amelynek keretében 12 gazdasági szereplő pályázott. A tavaly februárban megkezdődött felújítást a fogvatartottak is segítették, például bontási munkákat végeztek, mázoltak és kisebb szereléseket végeztek. Az új konyhában negyvenféle étrendnek megfelelő ételt tudnak készíteni, erre elsősorban az egészségi okokból előírt diéták, speciális étrendek miatt van szükség. Az új fogvatartotti konyhán évente mintegy 220 ezer kilogramm kenyér, 170 ezer zsemle, 60 ezer kilogramm sertéshús, 24 ezer kilogramm csirkehús, 120 ezer kilogramm burgonya, valamint 50 ezer liter tej felhasználásával készülnek majd az ételek.

Az országos parancsnokság tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtásban az alapvető élelmiszer-ellátottság csaknem teljes körű: saját pékséget, vágóhidat, zöldségfeldolgozó üzemet működtetnek. Idén egy új tésztaüzemet terveznek beindítani.

Hozzászólások