Keresés
-18O
Budapest
2020.12.01., kedd (Elza)

Fedezd fel a világ legújabb csodáit Budapesti Építészeti Filmnapokon!

Helstáb Laura- 2016.03.02. 14:36
658
A magyar és a francia filmek szerelmesei mellett most az építészek is dúskálhatnak az élvezetekben.

Idén 8. alkalommal rendezik meg Európa második legnagyobb építészeti filmes eseményét, a Budapesti Építészeti Filmnapokat. A fesztiválra több száz magyar és külföldi alkotást küldtek be a jelentkezők, ezek legjobbjait mutatják be a Toldi moziban március 3-6. között.

Az építészeti filmnapok küldetése a kezdetektől fogva, hogy olyan, a várossal és a benne élő közösségekkel kapcsolatos történeteket mutasson be, melyek Budapesten is relevánsak. Az utóbbi években minden budapesti testközelből tapasztalhatta meg a város rohamos változását: a város szimbolikus történelmi terei és pontjai alakultak át. A szervezők egy 4 napos filmes utazással szeretnének rámutatni, hogy a változások ugyan elkerülhetetlenek, de a példákból való tanulás fejlődéshez vezet. Olyan filmeket válogattak össze a kortárs építészet, a design és az urbanisztika témaköréből, melyek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az átalakulások nyomon követéséhez.

A berlini Alexanderplatz és Hollandia leghíresebb múzeuma, a Rijksmuseum átalakításán keresztül figyelhetjük meg a kulturális beruházások hosszú távú hatásait a városra. A fesztiválon bemutatják a Sanaa japán építésziroda több épületét, itt lesz Franciaország egyik legvakmerőbb építész csapata, a FREAKS freearchitects. A filmek feltárják a londoni milliomosok építkezését a föld alatt, és azt is, hogy hogyan bérelnek fel a kínai ingatlanosok külföldieket, hogy gazdag hírességként pózolva a képeken szellemvárosokat népszerűsítsenek.

Az előző évekhez hasonlóan a filmek egy részét a rendezőik jelenlétében vetítik, a programot beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik, lesz építész sör, és persze már hagyományosan Finta Sándor DJ szettje indítja a fesztivált.

Jegyek és részletes program itt.

Hozzászólások