Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)

Ezt írhatják bele az alkotmányba a népszavazás után

Offmedia/MTI- 2016.10.10. 15:34
686
A parlament elé került a módosítási javaslat.

Forrás:Fotó: MTI / Illyés Zoltán
Beterjesztette hétfőn az Országgyűlésnek Orbán Viktor miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

Az öt cikkből álló változtatás módosítja a többi közt a Nemzeti hitvallást, kimondva:

"valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége".

valamint

"Magyarország uniós tagállamként való részvétele érdekében a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalat alapvető jogokkal és szabadságokkal, és az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát."

továbbá

"Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége."

A módosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség. Az MSZP és a DK előre közölte, hogy nem vesz benne részt, az LMP szerint a kormánypártok maguk sem veszik ezt komolyan a módosítást, az ellenzéket pedig statisztaként kezelik. A szavazásnál tehát a Jobbik szavazata segíthet átvinni a módosítást, Vona Gábor ezért négyszemközti találkozót kért Orbán Viktorral.

Hozzászólások