Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

Ezek a változások érintik idén az iskolásokat és a pedagógusokat

Offmedia/MTI- 2016.09.01. 09:55
752
Számos jogszabályváltozás vár a diákokra és a pedagógusokra a 2016/17-es tanévben.

Csütörtökön mintegy 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák veszi hátára az iskolatáskát, és 320 ezer óvodásnak is elindul az év. Ezzel együtt több jogszabályváltozás is életbe lép az iskolákban.

Forrás:iStock/Getty

Elméletben jöhetnek a 30 perces tanórák: az általános iskola 1-2. évfolyamain az új tananyag feldolgozása és a megelőző ismeretek ismétlése, gyakorlása a 45 perces tanórai időtartam 2/3 részében, 30 perc alatt megvalósulhat, a fennmaradó időt játékos módon lehet felhasználni.

Új köznevelési intézménytípusokat - szakgimnáziumot, új típusú szakközépiskolákat vezetnek be, és átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere.

Változik az óvodák nyitva tartása: az új szabály értelmében a napi nyitvatartási idő mostantól legalább nyolc óra. Ez a fenntartó engedélyével csökkenthető, de ha a napi nyitvatartási idő nem éri el a nyolc órát, úgy a fenntartót a költségvetési támogatás teljes összegben nem illeti meg.

A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt tanárok besorolása minősítési eljárás lefolytatása nélkül véglegessé válik. Minősítési eljárás nélkül előre kell sorolni Pedagógus II. fokozatba azokat, akiknek 2016. szeptember 1-jén a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerezéséig hét év, vagy annál kevesebb idejük van hátra, vagy öregségi nyugdíjra jogosultak.

Január 1-től vezetik majd be az új állami intézményfenntartó rendszert, mely a Klik helyét veszi át. 58 tankerületi központ jön létre, jellemzően 3-4 tankerület összevonásával, a Klebersberg Központ pedig a kisebb állománnyal működő országos központ elnevezése lesz.

Változások lesznek az egyetemeken is: a doktori képzés a mostani tanévtől alapesetben 2+2 éves lesz, valamint nő a doktoranduszok ösztöndíja - az első két évben 140 ezer forintot, a második két évben 180 ezer forintot kaphatnak.

Tanév rendje

  • 1. félév: szeptember 1. - január 20.
  • Őszi szünet: november 2-4.
  • Téli szünet: december 22. - január 2.
  • Tavaszi szünet: április 13-18.
  • Tanév vége: 2017. június 15.

Hozzászólások