Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)

Ez minden, csak nem békés gyülekezés!

MTI- 2016.06.29. 00:51
752
A Ligetvédők nevű civil mozgalom aktivistái tegnap demonstrációt tartottak a Közlekedési Múzeumnál zajló építkezésnél.

A rendőrök több mint harminc tüntetőt vezettek ki a demonstráció helyszínéről, egy embert előállítottak, miután a tüntetők egy csoportja áttörte az építkezési kordont és bement az építési területre.

A BRFK arról kapott bejelentést kedd délelőtt, hogy tüntetés kezdődött Budapest XIV. kerületében, a Hermina úton, a jelenlévők elállják az utat és le akarják bontani a kordont - olvasható a rendőrségi közleményben. A helyszínen a rendőrök megállapították, hogy mintegy hetven ember áttörte az építkezési kordont és bement az építési területre, ahol demonstrációt kezdett. Mivel a demonstráció elvesztette "az alaptörvényben rögzített békés gyülekezési jellegét" - közölték -, a rendőrség felszólította a jelenlévőket arra, hogy fejezzék be a rendezvényt és a hagyják el a helyszínt. A demonstrálók nem tettek eleget a felszólításnak, ezért a rendőrök harminchárom embert kivezettek a területről, egyet előállítottak, egyvalakivel szemben pedig "biztonsági intézkedést hajtottak végre". Több internetes oldalon megjelent, hogy tüntetők láncolták magukat a Városligetben a Közlekedési Múzeum épületéhez kedden.

A Városliget Zrt. is kommentálta az eseményeket: tiltakozók "szűk, garázda csoportja" a bontási területet "megtámadta", megrongálta a kordont és illegálisan felmászott a Közlekedési Múzeum bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira. Azt is hozzátették, hogy a múzeum régi, elavult épületének bontása elkerülhetetlen az új, kisebb területet elfoglaló, a föld alatt bővülő múzeum megépítéséhez és az aszfaltozott parkoló megszüntetésével a zöldfelületek növeléséhez. Azért, hogy ezeket a munkákat el lehessen végezni, a zrt. alvállalkozója "jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal" zárta körbe a területet.

A tiltakozók akciójukkal egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették - áll a közleményben. Hozzátették: el kell és el is fogják kerülni, hogy bárki megsérüljön a bontási munkák közben, "kizárólag ezt szolgálja" a kordonozás, és ennek fenntartásában segítenek a bontó cég által megbízott biztonsági őrök, valamint a "rendbontás miatt" intézkedő rendőrök is. A Városliget Zrt. álláspontja szerint nincs negatív környezetvédelmi vonatkozása annak, hogy lebontják a Közlekedési Múzeum régi épületét, a tiltakozás "egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú". Végül a rendőrség jogszerű fellépéssel helyreállította a rendet, folytatódhatnak a munkák. A Városliget Zrt. továbbra is elkötelezett Budapesten a közpark megújítása és a zöldfelületek bővítése mellett, ezért folytatják a múzeum elavult épületének kiürítését és bontását - tették hozzá.

Címlapfotó: Balogh Zoltán

Hozzászólások