Keresés
-18O
Budapest
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

Ez a nemzeti ünnep sem múlhatott el tüntetés nélkül

Helstáb Laura- 2016.10.23. 18:34
918
Füttykoncert kísérte Orbán Viktor beszédét a Kossuth téren.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Több ellenzéki párt szervezett tüntetést a Kossuth térre az állami ünnepség alatt. A tüntetők egy része, a Civil Ellenzéki Kerekasztal és a Demokratikus Ellenállás tagjai a Kossuth tér Vértanúk felé eső részénél álltak. Az Együtt szimpatizánsai a tér másik oldala felől érkeztek és az Országház előtti tér Alkotmány utcai torkolatában torlódtak fel. A Parlament közelébe azonban nem juthattak, mert a Kossuth tér nagy részét kordon zárta el, biztonsági ellenőrzés után engedték be az embereket. Juhász Pétert, az Együtt politikusát is megállították a beléptetésnél, mondván, hogy "a rendezvény szervezőinek joguk van eldönteni, kit hívtak meg és kit nem" - írja az Index. Kint ekkor már hatalmas tömeg gyűlt össze, a téren felállított tribün előtt pár ezren álldogáltak. Aztán mire Orbán Viktor megérkezett, hogy elmondja az ünnepi beszédet, a belső tér is megtelt. Bent azt skandálták, Viktor, kint fütyültek, kerepeltek, volt, aki szirénát is hozott.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kihasználta a nemzeti ünnepi beszédet arra, hogy párhuzamot vonjon a szovjet elnyomás és Brüsszel között, és elmondja: Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az "elszovjetesedéstől", attól, hogy "el akarják dönteni helyettünk, kivel és hogyan éljünk együtt a saját hazánkban". A miniszterelnök beszédében kitért arra is, hogy '56-ban "megüzentük a Nyugatnak, hogy a Szovjetunió sebezhető". A kormányfő szerint 1956-ban a rendíthetetlennek hitt szovjet kommunizmus olyan sebet kapott, amelyből már nem tudott felépülni, 1956 után vezetőivel együtt "elvitte az ördög". Úgy látja, senki sem tudhatja, honnan van erő és készség a magyarokban, akik a semmiből támadva "parittyás Dávidként minden száz évben egyszer a legnagyobb csodákra képesek". Talán ugyanaz az ősi tudás van bennünk, mint két és fél ezer éve a görögökben, akik hitték, hogy a boldog élet titka a szabadság, a szabadság titka pedig a bátorság - vélekedett. Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz; ám a szabadság nem egy állapot, ahova eljuthatunk, hanem egy létforma, "olyan mint az úszás: aki abbahagyja, elsüllyed".

A Kossuth téri megemlékezésen az első becslések szerint 30-40 ezer ünneplő ember, köztük több száz lengyel vett részt - mondta Hollik István KDNP-s politikus.

(MTI nyomán)

Hozzászólások