Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)

Eltüntették a sátánista jelképeket a budafoki kálváriáról

MTI- 2016.09.14. 10:44
673
Ismét felújították a budafoki műemlék kálváriát, melyet ismeretlenek rongáltak meg nyáron.

A Jézus keresztútjának jeleneteit ábrázoló szoborcsoportot 2015-ben már helyreállították egyszer, de alig egy héttel az átadása után súlyosan megrongálódott egy viharban, idén nyáron pedig ismeretlenek sátánista jelképeket festettek rá.

Forrás:MTI/Czimbal Gyula

A kálváriát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldja meg szerda este keresztútjárás keretében.

A 2015-ös felújítás során megújult a stációk körül az útburkolat és az utcabútorok, valamint kialakítottak egy hitoktatási parkot, és megtisztították a szobrokat. A megújult kálvária azonban az átadása után egy héttel, a 2015. július 8-i viharban súlyosan megrongálódott, amikor a területén lévő idős fákat kicsavarta és rádöntötte a szél. Ezután kezdődött az újabb felújítás, melynek során restaurálták a szoborcsoporthoz tartozó szent sírt is.

A kálvária kálváriája azonban ekkor sem ért véget: idén nyáron ismeretlen elkövetők sátánista szimbólumokat festettek az oltárra és két szoborra. Szerencsére még tartott a viharkárt követő felújítás, így kéznél volt a restaurátor, Módy Péter, akinek sikerült tökéletesen eltüntetnie a vandalizmus nyomait.

Az eredeti kálváriáról

Budafok műemlék kálváriáját 1761-ben állították a helyi szőlőművesek. A három kereszt eredetileg vörösfenyőből volt, rajtuk Krisztus és a két lator festett bádogból. A keresztek előtt Szűz Mária, Mária Magdolna és Keresztelő Szent János ugyancsak festett bádogból készült alakja állt. A közösség - a település fejlődésével - értékesebb, maradandóbb kálváriát szeretett volna, így 1808-ban elbontották a bádog korpuszokat. Ekkor készült el a ma is látható három rózsaszín márványkereszt, valamint rajtuk és előttük a mészkőből készült alakok.

Hozzászólások