Keresés
-18O
Budapest
2021.01.16., szombat (Gusztáv)

Eltörlik a vasárnapi zárvatartást, meghátrált a kormány (Frissítve)

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.11. 11:55
606
Rogán Antal egy mai sajtótájékoztatón jelentette be.

Rogán Antal
Forrás:MTI/Balogh Zoltán

Úgy tűnik megijedt a kormány egy esetleges népszavazástól a vasárnapi boltzár ügyében, ugyanis ma sajtótájékoztatón jelentette be Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdazdasági miniszter, hogy visszavonják a szabályozást.

Állításuk szerint egy év után felülvizsgálták a törvény hatását és bár a gépjármű- és alkatrész-kereskedelmen kívül nem csökkent más ágazatban jelentősen a forgalom, de Rogán, elismerte: "nagyon sokan vannak a lépés ellenzői". Nem sikerült meggyőzni szerinte az emberek többségét, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megkönnyíti az életüket (hisz nem is).  "Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek" - jelentette ki. A kormány így azt javasolja, hogy tárgyalja meg a Parlament már kedden a kérdést és utána akár egy héten belül visszaállhat a régi rendszer.

Az emberek véleménye, amiről Rogán Antal is beszélt elég konzekvens volt, hisz az összes közvéleménykutatás azt mutatta ki, hogy az emberek nagyrésze elutasítja a vasárnapi zárvatartást. Egy Indexes összegzés szerint az Ipsos 68, a Medián 72, a Tárki pedig 59 százalékos elutasítást mért. Így nem csoda, hogy többször próbáltak népszavazást indítani a kérdésben, amit végül 5 napja az MSZP-nek sikerült is hitelesítenie. A népszavazás ősszel lett volna és nem csak ez az egy téma lett volna a papíron. Ezután a döntés után persze nem biztos, hogy az MSZP a többi kérdésre össze tudja-e gyűjteni az elegendő aláírást, ha egyáltalán akarják.

Frissítve!

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha a törvény még a héten megjelenik a közlönyben, miután az államfő aláírta azt.

A boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni. Semjén Zsolt pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, nem szavazzák meg, tartózkodni fognak a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson. A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - közölte a pártelnök, aki szerint ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a saját, az emberek és a demokrácia győzelmének tudta be a meghátrálást, és úgy nyilatkozott, itt nincs megállás, az embereknek joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani. Azt mondta: a bérplafonnal és a föld állami tulajdonban tartásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezések nagyon jól haladnak, ezért nem mondanak le ezekről, hanem még nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a magyar választóknak 2016-ban valódi népszavazásra legyen lehetősége.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy a vasárnapi boltzár mellett más szimbolikus ügyekben is hallja meg az társadalom véleményét. Többek között ide sorolta az oktatáspolitikát, az egészségügyet, a korrupció ellenes küzdelmet, a Városliget-projektet és a termőföld privatizációját is. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: miközben a kabinet "azzal tetszeleg a kamerák előtt", hogy figyelembe veszi a társadalom véleményét, a társadalmat gyakorlatilag "kísérleti egérként kezeli", amelyen azt teszteli, hogy milyen reakciókat váltanak ki az intézkedései.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke kezdeményezi a parlamentben, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése után is maradjon meg a vasárnap dolgozók száz százalékos bérpótléka. Ezt Tordai Bence szóvivő közölte, aki a kötelező boltzár eltörlésének hírét úgy értékelte: "emberek - Fidesz-kormány egy - null". A politikus megjegyezte, hogy más, az embereknek nem tetsző témákban is "érdemes lenne feladni a meccset", jó lenne ha a Fidesz elállna "a földrablás" és a "folyamatos közpénzlopás" ötletétől. (MTI)

Hozzászólások