Keresés
-18O
Budapest
2020.11.28., szombat (Stefánia)

Elrendelték a népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról

Helstáb Laura- 2016.05.10. 10:00
455
Az Országgyűlés keddi ülésén elrendelte a kormány által kezdeményezett országos népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról.

Forrás:MTI/Kovács Tamás

A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről.

A népszavazási kérdés így szól:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A népszavazást előreláthatólag az ősz első felében tartják, és az országgyűlési határozat azt is kiköti, hogy a lebonyolításra ráfordítható összeg legfeljebb 4,9 milliárd forint lehet. A határozattal 15 napon belül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, akiknek 30 napjuk van az elbírálásra.

Az országos népszavazást a köztársasági elnök tűzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé, és vasárnapra essen.

Orbán Viktor február 24-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kvótareferendum ügyében. A népszavazás szükségességét a kormány azzal indokolta, hogy Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

Korábban megkérdeztük az utca emberét arról, hogy miről kellene népszavazást tartani Magyarországon - a mai nappal újabb kérdés lett kipipálva a videóban felsorolt listáról.

Hozzászólások