Keresés
-18O
Budapest
2021.01.21., csütörtök (Ágnes)

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

MTI- 2016.05.13. 09:35
515
A csaknem fél kilométer hosszú vonatot Szent Mártont ábrázoló mozdony húzza, és mintegy 1200 zarándok utazik rajta.

Forrás:MTI/Balogh Zoltán

A Csíksomlyó Expressz éjfélkor kelt útra Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló szerelvényként indult Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda kilencedik alkalommal megszervezett négynapos programjának
legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. Idén a programot Madéfalván a Csík zenekar szabadtéri koncertje zárja.

A zarándoklat fővédnöke és lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes, akivel Madéfalván találkozhatnak majd a programon résztvevők. A csíksomlyói búcsúba közlekedő másik, Boldogasszony zarándokvonat már csütörtök reggel elindult Erdélybe.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Hozzászólások