Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Elhunyt Psota Irén

Helstáb Laura- 2016.02.25. 14:19
499
Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, a Madách Színház kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésze, a Halhatatlanok Klubjának örökös tagja.

Forrás:Madách Színház

A művésznő hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irént a Madách Színház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Psota Irénnel a magyar színháztörténet és a színház legendás színésznője távozott. Klasszikus és kortárs drámák, vígjátékok és musicalek főszerepeinek tucatjait játszotta el, minden műfajban és minden szerepében kiemelkedőt alkotott, a színpadon és a magánéletben is rendkívüli hatással volt a kollégáira és a közönségre. Egyedi orgánuma és megjelenése különlegessé tette a legkülönlegesebbek között - méltatta a Madách Színház.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Psota Irén egy idézetével búcsúzott a magyar színművészet kiemelkedő alakjától. "Mindent óriási energiával csinálok, különben nem volna értelme. Engem a szerelmek, sikerek, kalandok, az őrültségek, a lángolások éltetnek. Meghalok és újjászületek. Mennybe megyek, aztán a pokolba. A végletek embere vagyok" - mondta magáról Psota Irén.

Psota Irén 1929. március 28-án született Budapesten. Gyermekkorától a színészi pályára készült. 1952-ben végzett a Színművészeti Főiskolán és azonnal a Madách Színházba szerződött, ahol eleinte Dávit Irén néven játszott. Olyan legendás művészekkel szerepelt együtt, mint Tolnay Klári, Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Márkus László, Mensáros László és Gábor Miklós.

1980 és 1982 között a Népszínház, majd a Nemzeti Színház művésze volt, 1990-ben visszatért a Madách Színházba, amelynek visszavonulásáig tagja maradt.

Forrás:filmkultura.hu

127 színházi bemutató fűződik a nevéhez, számtalan filmben és tévéjátékban játszott, emellett három nagylemeze is megjelent. Gazdag és színes pályájáról három könyvet írt, melyek közül az utolsó, 2008-ban megjelent művének címe: Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! A színésznő az utóbbi években rendszeresen kórházban volt.

Utolsó színházi munkája Psota, Psota, Psota! című önálló estje volt a Madách Színházban. A 80. születésnapja után, 2009. április 11-én játszott utoljára, aznap vonult vissza a színpadtól.

Munkásságának elismeréseként 1959-ben és 1962-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1976-ban lett érdemes, 1982-ben kiváló művész. A Kossuth-díjat is két alkalommal kapta meg: 1966-ban és 2007-ben. A Halhatatlanok Társulatának 1996 óta volt tagja, 2000-től volt a nemzet színésze.

Forrás: Madách Színház, MTI

Hozzászólások