Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Civilek akadályozták a fák kivágását a Városligetben

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.17. 18:32
430
A Legyen a Liget a kertem elnevezésű Facebook-csoport aktivistái csütörtökön megakadályozták több fa kivágását a Városligetben, az oda tervezett Magyar Zene Házánál.

Forrás:MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a helyszínen elmondta: a Főkert Zrt.-nek volt engedélye a fák kivágására, de az ügyben tett fellebbezés elbírálásának határidejét nem várták meg. Közlése szerint mintegy tíz fát kivágtak a területen, amely korábban a Kertem nevű szórakozóhelynek adott otthont, ám az összegyűlt civilek megakadályozták a munkásokat a folytatásban. Az aktivisták a már kivágott fákból és ágakból több helyen torlaszokat építettek, az egyikre egy ponyvát tettek azzal a felirattal: "Természetvédelmi terület, favágóknak belépni életveszélyes és tilos!".

Csütörtök kora este húsz-harminc aktivista volt a helyszínen, akik sátrakat vertek. Azt mondják, hogy éjszakáig biztosan maradnak, mert egyes hírek szerint éjfélkor folytatódik a fák kivágása. A Liget Budapest projekt csütörtökön azt közölte, hogy az egykori Hungexpo-épületek bontásával kezdődik meg a Városliget parkrehabilitációja. A területen 2018-ra 5 százalékkal kevesebb lebetonozott terület lesz, és elkészül a főváros egyik leginkább környezettudatos épülete, a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere ugyanis teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül. A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt.

Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük 5 megmenthető példányt pár napon belül átültetnek, a kivágott fákat többszörösen pótolják - írták. A parkrehabilitáció nyomán 2018-ig 60 százalékról 65 százalékra emelkedik a zöldfelületek aránya, egészségesebb lesz a faállomány és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. Mintegy 5000 négyzetméternyi cserjés vadfolt létesül, természetes élőhelyet biztosítva az itt élő állatoknak - közölte a Liget Budapest csütörtökön. A projekt keretében megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa György úti parkoló, a betonrengeteg helyén új parkrész és ökológiailag fenntartható mélygarázs épül.

(MTI)

Hozzászólások