Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Civil kampány indult annak érdekében, hogy ingyenes legyen a fejlődési rendellenességek korai szűrése

Civil kampány indult annak érdekében, hogy ingyenes legyen a fejlődési rendellenességek korai szűrése

MTI- 2016.10.22. 20:32
748
Babagenetika Egyesület szeretné elérni, hogy államilag támogassák a fejlődési rendellenességek korai szűrését.

Forrás:Pixabay
A tapasztalat az, hogy nem kapnak elég információt a nők a várandósság idején az elérhető vizsgálatokról - mondta a Babagenetika Egyesület elnöke arról, hogy miért indították el a kampányt. Azt szeretnék elérni, hogy a kismamák alanyi jogon, térítésmentesen juthassanak hozzá a különböző diagnosztikákhoz.

Hangsúlyozta, nem a vizsgálatok kötelezővé tételét szeretnék elérni, de úgy látják, hogy nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak a teljes vizsgálatsort. Céljuk továbbá felhívni a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert óriási szerepet játszanak abban, hogy a szülők időben megismerjék születendő gyermeküket, megismerjék az esetleges alternatív állapottal együtt járó életformát, és a szülőkkel együtt az orvosok is fel tudjanak készülni arra, ha az újszülöttnek esetleg speciális ellátásra lesz szüksége, akár azonnal a megszületése után. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a terhesgondozás során a tájékoztatás sok esetben csak a kötelező vizsgálatokra terjed ki, a választható szűrésekkel kapcsolatban nem vagy alig kapnak információkat a kismamák.

Ez azért jelent gondot, mert a kötelező vizsgálatokkal nem ismerhető fel minden súlyos probléma, csak a gyakoribbak - ismertette az egyesület elnöke.

Hozzászólások