Keresés
-18O
Budapest
2020.11.29., vasárnap (Taksony)

Budapesten fog közlekedni a világ leghosszabb villamosa

Helstáb Laura- 2016.02.22. 12:12
557
Az 56 méteres szerelvényt márciusban állítják pályára az 1-es vonalán.

Eddig kilenc van a hosszú, CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) Urbos 3 típusú villamosból Budapesten, és még három érkezik majd a spanyol gyártótól. A szerelvények legkésőbb május közepéig megkapják az üzembe helyezési engedélyt és forgalomba állnak az 1-es villamos vonalán.

A hosszú CAF villamosok világrekordernek számítanak, hiszen 55,9 méteres hosszukkal a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsonypadlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A villamosokat üzembe helyezési engedélyük megszerzése után a BKK üzemeltetésre adja át a BKV-nak, ahol a szükséges kocsikiadási és menetrendi egyeztetések után állítják forgalomba azokat - tette közzé honlapján a Budapesti Közlekedési Központ.

A rövidebb CAF szerelvények már most is közlekednek a 3-as és a 17-es villamos vonalán, de hamarosan a 19-es és a 41-es vonalakon is járnak majd.

Hozzászólások