Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Az Y generáció különleges munkahelyi igényei

Offmedia- 2017.01.21. 10:00
832
Keresik a mobilitást, az izgalmakat, fontos, hogy az iroda természetesben fürödjön

A bitport.hu az IT-piacon aktív cégeket keresett meg azzal kapcsolatban, hogyan látják a Z generáció karrierhez való hozzáállását.

A Y generáció (a nyolcvanas éve elejétől kb. a kilencvenes évek közepéig születettek)  mindenképpen más, mint az előttük járó korosztályok. A harmincasok, illetve a fiatalabbak számára például már kisebb súllyal esik latba a munkahely- illetve hivatás megválasztásánál a bérezés. A legtehetségesebbek szenvedélyesen keresik az izgalmas, már-már megoldhatatlan feladatokat, hiszen ezek révén fejlődhetnek tovább.

Megfelelő munkakörnyezet

A fiatalok öntudatosabbak, jobban figyelnek a részletekre. Fontos a megfelelő munkakörnyezet, amelybe például az ergonomikus székek is beletartoznak. Igyekeznek természetese fényben dolgozni, ez akár a munkahely választásánál is nagy súllyal eshet latba. Az iroda saját edzőterme, a napközbeni kikapcsolódást pedig játszószobák szintén csábítóak.

Forrás:pixabay

„Kell egy csapat!”

Fontosabb számukra a folyamatos visszajelzés, az izgalmas projektek és a csapathoz tartozás igénye. Emellett azt is nézik, mennyit tudnak tanulni a nagytudású, tapasztalt kollégáktól, és igénylik a mentori hátteret is. Ugyanakkor nem feltétlenül a vezetői szerep a távlati karriercéljuk

Nő a távmunka és a szabadúszói lét népszerűsége

A mai harmincasok már a mobil korszak szülöttei, a mobilitás és a munkaidő szabadsága számukra alapigény. Nem véletlen, hogy a generációban tartozók közülük sokan a távmunkát, illetve a szabadúszó létet preferálják. Hamarosan eljön a folyamatosan online dolgozók korszaka. Ez felszámolja a hagyományos 8 órás munkaidőt.

Tartanak a kiégéstől

Az Y generáció tagjai már egy dinamikusan változó munkaerőpiacra léptek ki. Számukra alapélmény, hogy többször kell munkahelyet, akár szakmát váltani. Emiatt mást jelent a karrierépítés is, nagyon fontos a pörgés – de nem a kiégés mértékéig.


Hozzászólások