Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

Átadták a felújított Március 15. téri templomot

MTI- 2016.08.14. 23:40
1683
Vasárnap este adták át a felújított Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Forrás:MTI/Szigetváry Zsolt

A Március 15. téren álló, a főváros tulajdonában lévő templom rekonstruálását 2014-ben kezdték el, a munkálatok során feltárták a templom alatt lévő, az 1200-as években épült román kori, háromhajós bazilika maradványait, valamint kialakítottak egy altemplomot is.

Erdő Péter az ünnepi szentmisén kiemelte: különös öröm, hogy a hosszú ideig tartó régészeti munkák után a templom ismét visszatér a liturgikus használatba, az altemplomban pedig feltárul az a gazdag, ősi történelem, amelyből "Pest város lelke, azonossága és mai küldetése táplálkozik" - fogalmazott a bíboros.

Osztie Zoltán plébános a szentmise után az MTI-nek elmondta: a régészeti feltárás nyomán tizennégy építéstörténeti réteget azonosítottak, ezek mindegyikét be is mutatják a templomban. Hozzátette: a vizsgálatok bizonyították, hogy a templom alapja a római helyőrségi tábor egykori parancsnoki épülete, de találtak egy kelta kori edényfület is.

Forrás:MTI/Szigetváry Zsolt

1930-ban Lux Kálmán régész vezetésével már végeztek ásatásokat a templomban, ekkor fedezték fel a templom alatti román kori templomot, amelynek feltárására most sor került. 2002-ben új szentélyt építették, és ekkor került a templomba az eredetileg itt eltemetett Szent Gellért ereklyéje is.

A következő állomás 2010 volt, amikor megtalálták és restaurálták a főhajó apszisában lévő, az 1300-as évekből származó Trónoló Madonna-freskót.

A szertartáson részt vett mások mellett Tarlós István főpolgármester, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára és Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere.

Hozzászólások