Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

A tanárok egyötöde vett részt a mai sztrájkban

Helstáb Laura- 2016.04.20. 15:38
508
Galló Istvánné sikeresnek tudja be a mai pedagógussztrájkot, melyben az eddigi adatok szerint a tanárok egyötöde vett részt országszerte, a Fidesz szerint a maradék négyötöd ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Galló Istvánné a tiltakozást meghirdető szervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, de ez néhány száz fővel még nőhet. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ből - tette hozzá. A munkabeszüntetéshez több társszervezet csatlakozott, például a bírók és a Dunaferr is kifejezte szolidaritását, ahol öt percre beszüntették a munkát.

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem, a munkabeszüntetés a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak majd. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy "ellenszélben" kellett megszervezniük - értékelt Galló Istvánné. Rámutatott: 21 éve nem volt ilyen sztrájk, 1995-ben tartottak utoljára ekkora nagyságrendű munkabeszüntetést.

Forrás:MTI/Balogh Zoltán

A kormány válaszul Gyurcsányt emlegette fel, hogy ők még mindig csak azt próbálják pótolni, amit a szocialisták elvettek az országtól. "Ugyanazok, akik ma újra és újra hergelik a pedagógusokat, kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi bért vagy utcára tették őket" - írták közleményükben. Az általuk bevezett fejlesztések között kiemelték az ingyenes tankönyvellátást és a gyermekétkeztetés kiterjesztését, a pedagógusok béremelését, amelyre a rendszerváltás óta a legnagyobb forrást, eddig 234 milliárd forintot fordított a kormány. Hozzátették: a köznevelési kerekasztalnál már megkezdődtek a tárgyalások a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is.

Hozzászólások