Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

A szovjet megszállás áldozatainak emelnek emlékművet a Szabadság téren

MTI- 2017.02.07. 15:55
1444
A tervek szerint november végére készül el a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok emlékműve, amely Budapest V. kerületében, az Október 6. utca mellett kap helyet

Menczer Erzsébet fideszes parlamenti képviselő a lapnak nyilatkozva azt mondta, az obeliszk 14 méter magasra nyúlik majd, és stilizált szögesdrótok emlékeztetnek az áldozatokra. A szobor a nyolcszázezer Gulag-Gupvi táborba hurcoltak mellett a rendszerváltoztatásig tartó szovjet diktatúra magyar áldozatainak is emléket állít, határokon innen és túl egyaránt.

A megvalósítás előtt több mint egy évig folytak a nyilvános pódiumbeszélgetések, amelyen történészek, közéleti szereplők, művészek, egyházi személyek is részt vettek. A viták során a többség egyetértett abban, hogy a szobor felállítása elengedhetetlen.


A fekete, gránitburkolatú obeliszk 451 millió forintból épül fel, amelybe a projektkoordináció, a hatósági díjak és előkészület költségei, valamint az avatóünnepség is beletartozik. Magyarul, angolul, németül és oroszul feltüntetik majd rajta a "A szovjet megszállás áldozatainak emlékére" feliratot.

Hozzászólások