Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

A piknikezők miatt elszaporodtak a patkányok a Deákon

Helstáb Laura- 2016.08.11. 00:48
1081
Mostanában többen láttak patkányokat a Deák téren nappal is.

Elsőként Járókelő.hu szúrta ki a problémát:

"A Deák tér érdekes latvanyosságára lettünk figyelmesek, miután átkeltünk az Erzsébet tér felől a zebrán. Patkányok szaladgáltak vidáman a fűben, a bokrok alatt és néhányuk a járókelők között. Nyilván én vagyok az első ember, aki észrevette őket, de talán még sincsen ott helyük."

írták július 27-i bejegyzésükben.

Forrás:Pixabay

A Magyar Idők csütörtöki számában azt írta, többen jelezték, hogy már nappali órákban is találkoznak patkányokkal az Erzsébet tér és a Deák tér füves területein is. A fővárosi önkormányzat a lapot arról tájékoztatta, hogy a patkányirtás folyamatos, a rágcsálók jelenléte nem jelent közegészségügyi veszélyt - tudatta az MTI.

Papp György, a patkányirtást végző Bábolna Bio Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. patkányirtási részlegének vezetője a lapnak azt mondta, náluk nem jelezték a szokásosnál többen a rágcsálók jelenlétét, a Belvárosban észlelt problémát azonban ők is ismerik és együttműködnek az V. kerületi önkormányzattal a helyzet megoldása érdekében. A szakember elmondta még, hogy a patkányok szaporodási ciklusa rendkívül gyors: 3 hónapos korukban ivarérettek, a 21 napos vemhesség végén pedig 6-10 utódot is a világra hoznak. Egy 525 négyzetkilométeres városban mindig lesznek olyan elhanyagolt területek, amelyek ideális feltételeket biztosítanak a szaporodáshoz - tette hozzá.

A problémát leginkább az okozza, hogy gyakorlatilag folyamatosan piknikeznek a tereken az emberek, és nagyon sok a szemét, az ételmaradék.

A cég azokon a helyeken, ahol a korábbi években különösen sok patkányról érkezett bejelentés, speciális, a nedvességnek ellenálló irtószert helyez ki. Ilyen helyek például a csatornarendszer tisztítóaknái, valamint minden szabad víznyelő. Emellett rendelet írja elő, hogy többek között az iskolák, piacok, pályaudvarok, kórházak, éttermek, vágóhidak tulajdonosai is évente legalább kétszer kötelesek rágcsálóirtást végeztetni.

Ön is észlelte a problémát? Írja meg nekünk a budapest@offmedia.hu címre!

Hozzászólások