Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

A Mazsihisz ellenzi, hogy szobrot állítsanak Donáth Györgynek

Szaghmeiszter Máté- 2016.02.23. 19:41
543
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ellenzi, hogy szobrot állítsanak Donáth Györgynek - olvasható a szervezet közleményében

A Mazsihisz határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló embereknek szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon. "Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált" - írták.

Donáth György a kivégzésére várva

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató embereknek szobrot állítanak. Aki ennek a véleménynek az okait keresi, annak csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit - olvasható a Mazsihisz közleményében.

A Mazsihisz arra reagált, hogy szerdán a Szabadságharcosok Közalapítvány és a Politikai Elítéltek Közössége a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából felavatja Donáth György szobrát a főváros IX. kerületében, egykori lakóhelye, az Üllői út 55. szám előtt, alig néhány méterre a holokausztmúzeumtól.

Hozzászólások