Keresés
-18O
Budapest
2020.11.23., hétfő (Kelemen, Klementina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • A magyarok közel kétharmada nem örül a britek kilépésének a Nézőpont felmérése szerint

A magyarok közel kétharmada nem örül a britek kilépésének a Nézőpont felmérése szerint

MTI- 2016.07.03. 13:39
528
A felnőtt népesség háromötöde (60 százalék) szerint inkább rossz döntést hoztak a britek Magyarország szempontjából azzal, hogy kilépnének az Európai Unióból. A magyarok csaknem kétharmada (64 százalék) nem szeretné, ha Magyarország elhagyná az uniót - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 60 százaléka szerint inkább rossz döntés a Brexit Magyarország szempontjából, 12 százalék szerint inkább jó döntés, míg 28 százalékuk nem tudott válaszolni vagy nem válaszolt. Közölték: minden párt szimpatizánsai között csaknem 60 százalékos vagy afölötti többségben vannak azok, akik magyar szempontból negatívan ítélik meg a britek kilépését. Részletezték: a Brexitet legkevésbé a Jobbik-tábor tartja aggályosnak, a párt szimpatizánsainak ötöde (23 %) véli úgy, a szigetország szavazói jól döntöttek magyar szemszögből. Leginkább az LMP és a DK támogatói aggódnak: az LMP-tábor 96, míg a DK-hívek 89 százaléka ítéli meg negatívan a kérdést.

Kitértek arra is, hogy a magyarok csaknem kétharmada (64%) nem lépne ki az Európai Unióból. Korábban a pártok közül egyedül a Jobbik utasította el az ország uniós tagságát, azonban a felmérés szerint jelenleg már Vona Gábor pártja sem viszonyul ellenzően a kérdéshez. A párt tábora ugyanakkor továbbra is inkább megosztott az uniós tagság ügyében: 39 százalékuk kilépéspárti, míg a tagságot támogató jobbikosok aránya 49 százalék. A Nézőpont felhívta a figyelmet arra, hogy a britektől eltérő módon Magyarországon inkább az idősebbek, a 60 év felettiek azok, akik nagyobb arányban (68%) támogatják az ország uniós tagságát, de a fiatalabbak (18-29 év közöttiek) között is bőven kisebbségben vannak (23%) a kilépéspártiak.

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása péntek és vasárnap között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével.

Hozzászólások