Keresés
-18O
Budapest
2020.12.01., kedd (Elza)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • A Kozma utcai zsidó temetőben temetik el a Margit híd felújításánál talált csontokat

A Kozma utcai zsidó temetőben temetik el a Margit híd felújításánál talált csontokat

Szaghmeiszter Máté- 2016.02.22. 17:40
579
A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat - közölte a Mazsihisz a hétfői többoldalú egyeztetés eredményét.

2011-ben először a Népszava számolt be arról, hogy emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a második világháborúban felrobbantott budapesti Margit híd vízben lévő darabjait. A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások.

Kozma utcai temető
Forrás:wikipedia

A Mazsihisz hétfői közleményében azt írta: "a fellelt csontok egy részéről bizonyosan igazolt, hogy azok zsidó származású embereké - minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőtték őket a Dunába -, a maradványok másik részénél a holtak származása nem állapítható meg teljes bizonyossággal". Hozzátették, hogy valamennyi érintett - így a magyarországi zsidó közösségek, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint kormányzati intézmények - egyaránt elfogadhatónak találta a Mazsihisz javaslatát, miszerint az emberi maradványok a Kozma utcai zsidó temetőben, a történelmi egyházak részvételével legyenek az arra kijelölt helyen eltemetve.

MTI

Hozzászólások