Keresés
-18O
Budapest
2020.11.29., vasárnap (Taksony)

A fákhoz akarják láncolni magukat a Városligetben a tiltakozók

Helstáb Laura- 2016.03.17. 12:36
518
Elkezdtek fákat kivágni a Ligetben, rögtön megjelentek a tiltakozók.

Forrás:Túry Gergely/hvg.hu

Csütörtökön megkezdődött a fák kivágása a Városligetben, ahol a Magyar Zene Házát akarják majd felépíteni. A „Legyen a Liget a kertem” Facebook-csoport riadót hirdetett és Ligetbe hívta a tagjait a fák kivágásának megakadályozására. A fákat a régi Hungexpo épületek helyén vágják, ezért először nem fértek hozzá a tiltakozók, de amikor kinyíltak a kapuk, az aktivisták megpróbáltak behatolni, és dulakodás alakult ki a biztonsági őrökkel. A Kertem területére bejutók a rendőrséggel kezdtek tárgyalni, akkor abbamaradt a favágás.

Forrás:Túry Gergely/hvg.hu

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy nem számítottak rá, hogy a fakivágást ilyen hamar megkezdik, mert csak szerdán kapták meg az engedélyt, és ezzel sem stimmel minden. Kiderült, hogy több fát nem vettek nyilvántartásba, hogy ki tudják majd vágni őket. Zugló polgármestere, Karácsony Gergely az alábbi videót osztotta meg Facebook-oldalán, ezzel a kiírással: „Ha kell odaláncoljuk magunkat a fákhoz! Gyertek segítsetek, ne hagyjuk, hogy kivágják a fákat a Városligetben! A volt Kertem kocsmához kell jönni. Aki tud jöjjön, mentsük meg a fákat!”

A Liget Budapest szerint a volt Hungexpo területén 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, és 15 egészséges fát érintenek az építkezések, ebből 5 átültethető. Hozzátették, kivágott fákat 150 százalékos arányban pótolják, a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere pedig teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül.

Hozzászólások