Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

32 éves budapesti hidegrekord dőlt meg ma hajnalban

MTI- 2017.01.08. 13:28
2132
Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő.

Forrás:MTI Fotó: Lakatos Péter
A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimum-rekord 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet arról tájékoztatott: országszerte három, valamint egy határon túli helyszínen, éjjel-nappal nyitva tartó melegedőhelyeken és fűtött sátorban, meleg étellel várják a rászorulókat. A szervezet csepeli, gyulai és a debreceni központjában is minden betérőnek biztosítanak helyet. A központban nemcsak hajléktalanokat fogadnak, hanem mindenkit, aki fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásban él - jelezték  az ökumenikusok.

A segélyszervezet "utcai megkereső szolgálatai" folyamatosan járják a városokat és a környező tanyavilágot meleg teával és élelemmel. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton arról számolt be, hogy szállásaikon éjjel körülbelül 90 százalékos volt a kihasználtság. Vannak tehát még szabad helyek, várják a rászorulókat - tette hozzá.

Hozzászólások