Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

12 embert állított elő ma a Ligetnél a rendőrség (eddig)

Helstáb Laura- 2016.07.06. 18:22
864
Hatvanhárom emberrel szemben intézkedett a rendőrség szerdán a budapesti Városligetben, közülük tizenkettőt előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt.

Forrás:Facebook/Ligetvédők

A rendőrök reggel vonultak ki az Olof Palme setányra, hogy feloszlassák a Hungexpo-irodaházak előtt tiltakozókat. Az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében ma reggel kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának - ami a Városliget Zrt. -, ezért a rendőrök felléphettek az ott tartózkodók ellen. Reggel hétkor kiürítették a Ligetvédők Táborát, de páran még tartották a frontot, voltak, akik a tetőhöz láncolták magukat.

A demonstrálók megpróbálták blokkolni a bontáshoz kirendelt munkagépet is, a rendőrség többeket bilincsben vitt el közülük. A markolónak végül sikerült bejutnia a bontási területre.

Forrás:MTI/Balogh Zoltán

Ezután átkutatták a tábort, ahol " kábítószergyanús anyagmaradványokat - marihuánát - és eszközöket találtak és foglaltak le, a BRFK pedig büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt" - írják közleményükben. A kormány persze rögtön ráharapott a drog-témára, a Fidesz közleményében azt írja: "felmerül a kérdés, hogy az aktivisták - emberek jóhiszeműségét kihasználva - valójában nem is a környezetért aggódnak, hanem egy drogtanyáért". A Ligetvédők Facebook-oldalukon azzal védekeznek, hogy miután őket kitiltották a táborból, bármit odatehettek a kutyás rendőrök megérkezése előtt.

Forrás:MTI/Balogh Zoltán

A Ligetvédők délután öttől tartottak demonstrációt a helyszínen, ahol fellépett Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, gitáros, zeneszerző is. Műsorvezetőként ott volt Puzsér Róbert, és beszédet mondott Lányi András, író, filozófus, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Garay Klára a Ligetvédőktől, és Schmidt Hajnalka, a Greenpeace igazgatója. Puzsér azt mondta, a Városliget fái nem Orbán Viktor fái, a Liget az emberek közös kertje, amit meg is fognak védeni, és azzal zárta a demonstrációt, hogy a harc csak most kezdődik - írja a Hvg.hu.

Hozzászólások